2007/09/29

Radiodarvish - perzsa hagyományos zene


Webrádió perzsa zenével


Szinte hihetetlen, hogy még nem írtam blogbejegyzést erről a számomra annyira kedves netrádióról...Pedig még a Blogger felhasználói profilomban is benne van a perzsa zene. Itt a nap 24 órájában perzsa klasszikus zene megy, amit más keleti zenékkel együtt nagyon szeretek. Manapság már sokkal inkább, mint az európai "komolyzenét". (Ezt azért raktam idézőjelbe, mert szerintem - a neofolkhoz hasonlóan - elég borzasztó fogalom... hiszen számtalan "könnyűzenei" kategóriába pakolt alkotásra semmiképp se tudok könnyűzeneként gondolni, legyen az világzene, industrial, vagy black metal, doom.)
A perzsa zenéről dióhéjban talán annyit, hogy néha olyan érzése támad az embernek, mintha az arab világ és India zenéje között lenne félúton. Persze ez érthető, hiszen maga Irán földrajzilag is félúton van e két kultúrális világrész között. Úgy általában a keleti kultúrák zenéire jellemzően a perzsákéra is igaz a nagy múlt, és azok a hatások, amik a mai napig felismerhetőek például az arab, vagy a török zenében.

Playlist - stream hallgatása:

Radiodarvish (dsl/cable) [pls]

Amivel hallgathatod:

Windows: Foobar2000, KMPlayer, Winamp, Songbird, Windows Media Player, Ares p2p
Linux: Songbird, MPlayer, XMMS, Audacious

Weboldal:

Radio Darvish

Technorati Tags: , , , , , , , , , ,

Burial Chamber Trio



A Burial Chamber Trio nem más, mint Oren Ambarchi, Greg Anderson és Csihar Attila egyik újabb projectje a Sunn O))) oldalvizeiről. A stílus természetesen a felállásból következtethetően drone, ultra-doom, vagy nevezzük, ahogy akarjuk. Erősítők, széttorzított- és nagyon-nagyon mélyre hangolt gitárok, súlyos, groteszk "ének" Attila torkából, utazás a lélek rejtett bugyraiba...de aki ismeri az alapformációkat, úgyis tudja, mire számítson.


VPRO Radio - "Live in Studio"

Burial Chamber Trio - Live in Rotterdam (mp3)



Video - 2007, Berlin

YouTube - Burial Chamber Trio @ Berlin

Technorati Tags: , , , , , , , , ,


Börzsönyi ősz - fotóim



Úgy három hete tettünk egy jó kis túrát a Börzsöny Márianosztra környéki részén.
Vannak szép kis vulkáni kúpok, féligmeddig kopár, bazaltsziklás-törmelékes hegytetők, ahol naphosszat el tudnék üldögélni...Ráadásul, szeptember lévén már az erdő is egyre több színt vett magára.
Ebből válogattam egy kis ízelítőt, természetesen a Picasán.





Picasa Web Albums - LavaOxyde - Börzsöny

Technorati Tags: , , , , ,

2007/09/26

Intype - egy gyors és kézreálló szövegszerkesztő


Sokféle szerkesztőt kipróbáltam már, és általában szeretem, ha egy webfejlesztést segítő programban vannak olyan dolgok, amik megkönnyítik a kódolást, elsősorban kódtippekkel, vagy beszúrási lehetőségekkel.


Jópár hónappal ezelőtt olvastam először a Weblaboron ( E, Intype - az editorok következő generációja) két újabb texteditorról, melyek alapvetően az OSX-es TextMate jellegzetességeit horozzák magukban. Ezutóbbi szerkesztőt nem ismerem, így nem igazán van eme hasonlításhoz viszonyítási alapom. Eleinte nem is nagyon foglalkoztam velük, bár megnéztem mindkettő oldalát, és egyrészt úgy tudtam, fizetősek, másrészt pedig még eléggé kezdeti fázisban van a fejlesztésük.


Úgy két napja azonban a tutorial.hu gárdájához tartozó Harder blogjában olvastam ismét a címben szereplő Intype text editorról. Nos, azonnal fel is figyeltem az írásban arra a tulajdonságára, ahogy a kódkiegészítéseket kezeli, beszúrja. Ugyanis rengeteg code snippet található a programban, leginkább persze html-ből, de akad bőven php, css, dom, perl, ruby, stb... beszúrható tag is.


De a lényege abban van, ahogy ezt csinálja! Az ember beírja valamelyik tag első betűit, majd nyom egy TAB-ot, és a kapcsok nélküli tagek helyére szépen szépen beilleszti a betűk alapján legvalószínűbb kódot, vagy választást ad a lehetőségek közül. És meg kell hagyni, igencsak kézenfekvően teszi mindezt!


Íme két videó screencast az Intype fejlesztőitől:


Simple HTML snippets in Intype


Snippets showcase - Intype screencast


De van még valami: miután telepítettem, és elindítottam, próbálgattam, szinte azonnal kiderült, hogy hihetetlenül gyors! (Ha jól tudom, C++ -fejlesztés.) Alapvetően egyszerű felülettel rendelkezik, és ez kifejezetten előnyére is válik. Természetesen az új fájlokat füleken nyitja meg, ami mondjuk szerintem egy mai szerkesztőben teljesen alapvető szükséglet.


Mindent összevetve igen jó teljesítmény ez egy még Alpha szakaszban lévő szoftvertől, ami mint közben kiderült, még ingyenes is :)




Technorati : , , , , , , , ,

2007/09/25

A Current 93 és Csihar Attila egy színpadon (videó)

Úgy egy hete lehetett, amikor véletlen ráakadtam erre az elsőre megdöbbentő zenei szintézisre, amiben két számomra is igen fontos előadó/zeneszerző szerepel egy helyen, a 2007. áprilisában Kremsben tartott Donau-festivalon.
Igazából, a belső lényegét tekintve nem áll annyira távol a két előadó egymástól, bár stílusuk már kétségtelenül igen. Ugye a David Tibet vezette Current 93 a zajos, postindustrial-zenéből indult, és mára (többnyire) letisztult, akusztikus hangszerelésű, némileg melankólkus hangulattal rendelkező és metafizikai tartalmú zenét játszik.
Mondhatni, a mai komolyabb zenében "náluk van a Fény".
Attila viszont a (látszólag) másik oldalról jön, és a '80-as évek óta a BlackMetal egyik meghatározó alakja, aki a norvég csapatokra a kultikus magyar Tormentor zenekar "torkaként" gyakorolt hatást - így hívták meg a Mayhembe is énekelni, de ezidőtájt - és
később is, napjainkig - számtalan formációban szerepelt, szerepel.
Manapság ismét a Mayhem frontembere, de rendszeresen szerepel az amerikai blackmetálos Stephen O'Malley formációjában, ez a Sunn O))). De csinált már techno/industrial zenét a Plasma Pool énekeseként, és az olasz Aborymban pedig a
komplexebb blackmetalt keverték némi futurisztikus, industrial ízesítéssel.
Hangja azonnal felismerhető, nem véletlen van a stílus élvonalában. Ugyanezt el lehet
mondani David Michael Tibetről is, de a csihari hangorkánnal szemben neki végtelenül kedves, barátságos orgánuma van, természetesen minden csöpőgős jellegtől mentesen.
Bővebben ezt is érinti ez a Csihar Attilával készült interjú.
Azért megjegyezném azt is, hogy manapság már a műfajok közti távolságok csökkenése
óta pl. egyre több (black)metalos hallgat "neofolkot" (azért raktam idézőjelbe, mert véleményem szerint borzasztóan rossz kategória-címke...nekem erről ösztönösen inkább
a Ghymes, vagy a Makám ugrana be- vagy a Finntroll ... :)

YouTube - Current 93

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

XSPF - mp3 playlistek xml-ben


xspf kód
Amióta gyakoribbá vált az internetes zenehallgatás- és megosztás, szükségessé vált a webes technológiákkal kompatibilis lejátszólista "megkreálása". Természetesen, a formátum a ma szinte mindenütt megtalálható, univerzális XML lett, ami ugye egy (leíró) szövegfájl, ennek köszönhetően minden rendszeren problémamentesen "működik". A lejátszólista -illetve annak az XML-dokumentumtípusa- az XSPF (XML Shareable Playlist Format)névre hallgat.

Manapság igencsak megszaporodtak a webrádiók, podcastok, és a sugárzásukhoz-megosztásukhoz használatos formátum lett az XSPF (XML Shareable Playlist Format). Webes felületen általában flashben megírt lejátszók kíséretében találkozhatunk vele, természetesen a forráskódban, nem "direkt módon".
Készíteni jellegéből adódóan lehet az XML forrás kódolásával, de van pár lejátszó is, ami támogatja ezt a "formátumot". Leginkább a Linuxos szoftvereknél találtam meg az xspf mentési/olvasási funkciót (Amarok, Audacious); de Windows alatt is van támogatás, méghozzá a talán egyre inkább terjedő, és egykori Winamp-fejlesztő által is készített Foobar lejátszó esetében. Itt külön komponensként kell telepíteni, ezekután már bármilyen zeneösszeállítást el tudunk menteni xspf formátumban, ha nincs kedvünk kódolni.